Gebruik

Asters zijn sterke snijbloemen met een goede houdbaarheid.
Hierdoor zijn ze makkelijk en goed te vervoeren.
Asters worden het meeste gebruikt in gemengde boeketten.
Naast Engeland, waar men altijd een groot deel van de Asters werd verkocht , is ook Frankrijk een grote afnemer.

Witte Asters, zoals de kleinbloemige Monte Casino en Paquita en de grootbloemige Casablanca en Pretty Wendy, worden verruit het meeste geteeld. Verder is blauw een populaire kleur met soorten zoals Purple Monarch en Cassandra. Ongeveer 15 procent van het aanbod bestaat uit roze soorten zoals bijvoorbeeld Painted Lady, Flash en Claudia.

Produktie

Wereldwijd is de asterproduktie de laatste jaren wat gekrompen. In Nedeland staat nog ongeveer 15 ha asters. Verder worden er veel asters geteeld in onder andere Zimbabwe( ongeveer 20 Ha), Israel (8 Ha) en Kenia. Bij Floraholland werden in 2012 totaal 36 miljoen takken verhandeld, voor een gemiddelde prijs van 22 eurocent. Dit zijn alleen de aantallen die via de veiling verhandeld worden, want verreweg het grootste gedeelte van de productie wordt direct verhandeld.

Teelt

Asters zijn, net als chrysanten, herfstbloeiers. Vegetatieve groei vindt plaats onder lange dag omstandigheden (daglengte van 18 uur) en de generatieve groei gebeurt onder korte dag omstandigheden van ongeveer 12 uur. Doordat asters zo makkelijk te sturen zijn, kunnen je 4 tot 5  oogsten per jaar hebben. In landen dicht bij de evenaar is belichting en eventueel een schaduwdoek voldoende. In koudere gebieden is er behalve een kas ook belichting en verduistering nodig.